Znanstveno-stručni skup Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine 2021. Široki Brijeg, s naglaskom na nematerijalnu kulturnu baštinu.

U Širokom Brijegu održati će se Znanstveno-stručni skup Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine – 2021. s naglaskom na nematerijalnu kulturnu baštinu, 30. listopada 2021. godine  u Kino dvorani Borak s početkom u 8:30.  

Znanstveno-stručni skup organizira Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine uz partnerstvo s UNESCO-om i suorganizaciju Sekcije CIOFF-a BiH i Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava iz BiH.  

Obrađivat će se teme iz područja primjene UNESCO-ovih preporuka u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, korištenja digitalnih alata i platformi za računalnu obradu i pohranu podataka kao i prezentacija projekata udruga koje se bave ovom tematikom.

Na Znanstveno-stručnom skupu sudjelovat će blizu trideset predavača iz raznih područja i to:

Eksperti za UNESCO i međunarodne preporuke, eksperti i znanstvenici-istraživači na digitalnim platformama, eksperti i znanstvenici-istraživači za rad s digitalnim alatima, znanstvenici i istraživači kulturne baštine na terenu, eksperti za vođenje projekata, eksperti za odnose s javnošću, umjetnički voditelji i predstavnici skupina s višegodišnjim iskustvom u očuvanju NKB (blizu trideset).

Znanstveno-stručni skup namijenjen je članovima udruga i djelatnicima institucija koje se bave očuvanjem nematerijalne kulturne baštine kao i svim zainteresiranim za ovu tematiku.

Zbog ograničenog broja mjesta za dolazak na Znanstveno-stručni skup potrebno je poslati prijavu (ime i prezime, institucija/udruga, e-mail ) do 28. listopada 2021. godine na e-mail ddtkb.zss2021@gmail.com.

Potporu organizaciji dali su:

  • UNESCO,
  • Grad Široki Brijeg,
  • Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa  Županije Zapadnohercegovačke,
  • Skupština Županije Zapadnohercegovačke,
  • Federalno ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine,
  • Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine,
  • Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Tematske cjeline Znanstveno-stručnog skupa:

1)        Preporuke UNESCO-a,

2)        Digitalizacija i arhiviranje podataka,

3)        Predstavljanje projekta na očuvanju NKB,

4)        Okrugli stol na temu rada udruga na očuvanju NKB uz primjenu međunarodnih preporuka, novih digitalnih tehnologija i mogućnosti osiguranja sredstava za realizaciju projekata.

U prilogu se nalazi program skupa.